Träningsupplägg inför Kullamannen

Jag utlovade ett träningsupplägg i mitt förra inlägg som handlade om vägen till Kullamannen. Planen är inte bara träning utan även viktminskning. Idag, måndag, vägde jag in mig på 92,5 kg. Det är många kg för mycket för att dra runt kroppen i ca 56 km terräng med många höjdmeter. Visst kommer jag förmodligen att klara av det, men det blir en dyr resa på bekostnad av hårdare slitage på kroppen samt längre återhämtning. Nedan redogör jag för mitt träningsupplägg samt min plan för viktminskning.

Planen är fördelad på 1 styrkepass och stretch. Ja, stretch är lite överskattat många gånger men det är oerhört skönt för en stel kropp. Planen innehåller 4 löpningar som är fördelade på 1 intervallpass, 1 socialt lugnt pass, 1 medellångt pass och 1 långt pass.

Måndag

 • Styrketräning med endast kroppen som motvikt.
 • 3*20 utfall vänster ben
 • 3*20 utfall höger ben
 • 3*20 knäböj
 • 3*20 tåhäv
 • 3*20 crunchup
 • 1*20 crunch m vrid V
 • 1*20 crunch m vrid H
 • 3*20 statisk på mage, benlyft
 • 3*20 statisk på mage, överkroppslyft

Tisdag

 • Intervallpass. Varannan vecka 4×400 meter med högre fart. 1 minut gåvila mellan intervallerna. Varannan veckan backintervaller.

Onsdag

Torsdag

 • Aktiv vila med rask promenad.

Fredag

 • Medeldistanspass runt 15-16 km. Detta pass kommer att förläggas som pendling i den mån det passar.

Lördag

 • Aktiv vila med rask promenad.

Söndag

 • Långdistanspass i skogen med fokus på ultraupplägg. D.v.s. gå i en del backar. Stanna för att inta energi och bara fokusera på distansen.

För att öka motivationen så anlände det i går ett par helt nya sköna löparskor för asfaltlöpning. Då en del löpning går på asfalt så är det extra viktigt med dämpningen i skorna. Inte minst för att mina knä ska orka med det.

Hoka OneOne Bondi8

Vikten är planerad till att vara ner på runt 83-85 kg när jag står på  startlinjen 5 november. Detta kommer att justeras med bättre kost. Då jag gjort denna resa många gånger så vet jag exakt vad jag behöver göra. Dock är inte alltid motivation där.

Bjussar på några fina bilder från helgens löpning i skogen. 13 km skogslöpning med på tok för varmt väder. Nu ser jag fram emot lite svalare väder som gör att löpningen blir lättare och roligare igen.

Vackert grönt. Lätt att springa här.

Ser alltid ut som hösta på denna plats.

Må gott så hörs vi
/Niclas Welander

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.