Distanspass i naturen – En ren fröjd

Inledde söndagen på bästa tänkbara sätt. Med ett distanspass på 17 km terränglöpning i helt underbar natur. Det finns både fördelar och nackdelar med att bo en bit från storstäderna. Ofta behöver man inte anstränga sig så mycket för att komma till en helt fantastik natur. Jag kan ju förvisso starta hemifrån och vara i skogen på under 100 meter. Idag blev det inte den gamla vanliga rundan dock. Jag tog bilen och körde ca 10 km till en sjö som heter Snogeholmsjön. En relativt liten sjö med ett fint slott på en liten holme.

Jag träffade min löparvän strax före 09.30 och kort därefter gav vi oss ut på den 17 km långa slingan som går i Snogeholms strövområde mellan två sjöar. Snogeholmsjön och Sövdesjön. Vädret var det bästa tänkbara även om meteorologerna varnat om kraftiga skyfall med inslag av åska, Vindstilla och 12 grader är optimalt för distanslöpning tycker jag. Temperaturen steg så klart lite under dagen och så fort solen tittade fram blev det rejält varmt.

Slingan passerar genom mestadels skog, men det finns några riktigt fina öppna partier med milsvid utsikt. Lite dis idag gjorde att det mest blev lite siluetter av Romeleåsen som ligger ett bra stycke bort.

Skogen är till största delen lövskog, men en del partier går också genom granskog. I granskogspartierna blir det ofta lite mer traillöpning då deras rötter är väldigt ytliga och många gånger delvis ligger ovan mark.

Planen idag var att njuta av naturen och fokusera på distansen mer än tempot. Då jag som bekant har min kommande ultralöpning på 56 km i november så behöver jag alla km jag kan få. Gärna med mycket backar dessutom.

Njöt av naturen, jo det gjorde vi verkligen.

Södra spetsen av Sövdesjön

Det är inte bara snårigt med brännässlor och rötter samt lite lerigt i skogen, Ibland får man även springa på mjukt och fint gräs. Det är en fröjd.

Vi hade som jag nämnt lite tur med vädret. När vi hade ca 500 meter kvar så började det regna lite lätt och på vägen hem i bilen vräkte det ner ordentligt.

Dagens inlägg avslutas med en applåd till mannen på bilden nedan. Aleksandr Sorokin som i helgens EM i 24-timmarslöpning i Verona slog sitt eget världsrekord. På 24 timmar sprang han lite drygt 319 km med ett temposnitt på 4,30/km. En grym prestation värd en applåd.

Till nästa gång. Må gott så hörs vi snart igen.

/Niclas W

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.