Titel: Ultralöpare

Då var dagen kommen, dagen jag gått och funderat mycket på. Inte längtat lika mycket, inte hela tiden. Men den senaste månaden har jag faktiskt gått och längtat till den 8 februari. Det var dags. Lördag morgon och väckarklockan stod på 06.00. Men jag var både vaken och uppstigen en bra stund innan det. En enkel frukost och kaffe startade upp kroppen. Min tanke var att köra vid 7-tiden för att vara på plats lite drygt en timma före start. Jag gillar att vara i god tid till loppen. Redan på väg mot uthämtning av tidtagarchip och gps-tracker träffade jag några goda vänner. Vi växlade några ord och sedan gick jag tillbaka till bilen för att göra mig redo. Redo för att ta mig runt de dryga 50 km som Tjörnarparen Ultra Trail har som sin kortaste distans.

För att börja från början så var jag ganska nedbruten i höstas och fullt övertygad om att inte starta i loppet. För lite drygt en månad sedan la jag ut min startplats till försäljning. Dagen efter det gjorde jag ett test och sprang 26 km utan att ha någon energi, vätska eller nåt annat med mig. Då tog jag beslutet att ändå starta. Hoppet levde. De efterföljande två helgerna sprang jag strax över 30 km på söndagarna. Nu var det väldigt hoppfullt och det var här längtan till start väcktes.

Åter i Tjörnarp så var det många skratt och stor glädje innan start. Klockan 09.00 drog ca 460 löpare i väg på olika distanser. En del skulle vara tillbaka efter lite drygt 3½ timme medan en del håller på i över 30 timmar. Allt beroende på fysisk förutsättning och distans. Som jag nämnde ovan så är 50 km den kortaste distansen. De andra tre är 50 miles, 100 km och 100 miles. Galet långt m.a.o.

Första biten går väldigt ryckigt då vi är många och det är trångt. Men bara glada miner ändå. Jag har lärt mig att som ultralöpare på min nivå så måste man vara beredd på att gå en del. Jag tog beslutet att gå upp för alla backar. Något som i början kan kännas märkligt men efter några mil blir mer naturligt. Allt rullar på som det ska. Det är blött, lerigt och rejält skitigt på sina ställen. Men det hör till. Jag lyckas hålla mina fötter torra i hela 7 km. Sedan sjunker fötterna ner i ett härligt blött lerbad. Efter detta bryr man sig inte längre.

Halva distansen passeras med ett leende och jag känner mig fortfarande stark och utan större krämpor. Jag vet av erfarenhet att kroppen brukar börja protestera lite efter 30 km. Men även här känns det ok. Jo, jag går lite mer än i början, men jag tar mig framåt. Vila i rörelse blir ett begrepp jag använder mer och mer. Jag stannar i depåerna. Äter, snackar, skrattar och mår bra, men bara korta stopp. När jag passerar 42195 meter så har jag satt nytt distansrekord och det är väl då först jag förstår att detta kommer att gå hela vägen. Glad och euforisk fortsätter jag mot målet. De sista 8-9 km bjuder på ganska utmanande kuperad terräng, men jag håller modet uppe och ler för det mesta. Blir omsprungen av en kompis som legat på sparlåga de första 30 km. Han bokstavligen swischar förbi men har ändå tid för lite gott snack en minut.

 

En medlöpare som jag passerade tidigare kommer ifatt mig igen och vi slår följe de sista 1500 meterna och det var så tacksamt. När jag ser tågstationen i Tjörnarp vet jag att det återstår en trappa och ca 200 meter asfalt med svagt uppförslut. En vänstersväng och in i tältet. Jag är i mål. Jag har med ord svårt att beskriva känslan, så jag låter bli att försöka. Det måste upplevas. För mig är detta dock en oerhört stor bedrift. Distansrekord och tidsrekord i rörelse. Jag firade kungligt med Pizza, semla och prosecco när jag kom hem. Lite svårt att somna och vaknade tidigt igen.

Mindre ont i kroppen idag än vad trott på. Nu siktar vi vidare mot nya mål. Trots en sådan urladdning är jag oerhört sugen på resten av den här säsongen. En säsong som inte är utstakad utan blir som den blir. En liten sak som jag sa för nåt år sedan ligger ändå och lurar i bakhuvudet. Att springa 50 miles det år jag fyller 50 år. Ja, varför inte. Kanske händer det 2021, att springa alltså. Fylla 50 kommer absolut att ske.

 

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras