Våga göra ett uppehåll

Ja, tydligen behövde jag ett litet uppehåll, något som bröt mitt mönster. Men det är ofta svårt att ta det steget. Jag var inne i en bubbla där träningen inte gav det jag önskade. I det läget är det lätt att intala sig att om jag tränar ännu mer så måste det bli bättre. Den taktiken fungerar inte på mig och långt ifrån alla andra.

I mitt fall så kom det ett studentfirande på en onsdag och den veckan prioriterade jag allt med studenten. På måndagen kände jag mig sliten efter helgens träning/tävling och var inte alls motiverad till att träna. Jag lät helt enkelt bli. För att klara av att hantera allt kring firandet så hade jag semester tisdag-torsdag och fortsatte fokusera på studentfirandet. Tältresning och massor av förberedelser på tisdagen, firande på onsdagen och städning och rivning på torsdagen. I bakhuvudet fanns hela tiden tanken på att springa en tidig morgonrunda. Men det stannade vid tanken.

Jag skrev in i kalendern att jag skulle träna, precis som vanligt. Men raderade passen allt eftersom att dagarna gick, även om det kändes fel och tog emot. Jag tvingande mig även att undvika träningen på fredagen då jag hade ett lopp i Malmö att avverka på lördagen. Totalt omotiverad på lördag morgon bestämde jag mig ändå för att genomföra loppet. Starten var ju inte förrän kl. 14. I regn och åska sprang jag min tredje snabbaste mil för i år och totalt den femte snabbaste sedan jag började träna på riktigt för 4-5 år sedan. Sjukt nöjd körde jag hem med ett stort leende och med hela kroppen fylld av motivation.

Söndagen bjöd på ett fint tri-träningspass med bästa träningskollegorna och måndagen avslutade jag med ett riktigt fint intervallpass i bassängen, även det med riktigt bra fart. Bland det absolut snabbaste jag simmat.

Det jag vill säga är åter igen. Om motivationen sjunker. Våga ta en paus, bryt ditt mönster och fokusera på annat. Ja, det är riktigt jobbigt men samtidigt får du bra mental träning på köpet. Det kan räcka med en veckas uppehåll. På den tiden hinner du inte tappa något, tvärtom ger du kroppen chansen till återhämtning.

Lycka till, ta vara på dig själv och må gott

/Niclas

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras