Vinterbad

Precis, vinterbad. Något som för många kan te sig helt otänkbart men för andra är en naturlig del i vardagen. Jag har testat vinterbad en gång tidigare och det var många år sedan på kallbadhuset i Malmö. Den gången var det +2 grader i vattnet. Det hela föranleddes av minst 45 minuter bastu och likadant efteråt.

Idag var det dags igen. Men på Kallbadhuset i Ystad. Där är det tradition med vinterbad och det så kallade Nyårsdoppet. Det är ett häftigt arrangemang med fler deltagare i publiken än badande. Jag har sneglat lite på det här nyårsdoppet några gånger men har aldrig kommit i väg. I år var det en kompis som skulle dit och frågade om jag ville med. Jag var inte sen att haka på och så blev det.

Vi träffades ett glatt gäng en timme innan och klädde om i ett uppvärmt tält. När vi står där så kommer en i gänget med den briljanta idén att vi tar ett dopp innan vi går in i bastun, då har vi nåt att jämföra med. Kan tillägga att det just denna dag dessutom blåste kraftiga vindar på 10-14 sekundmeter längs kusten. Lägg till detta en vattentemp på 5-7 grader.

Första doppet innan bastun var inte så illa som jag trott först. Direkt efter detta blev det löpning till bastun för en stunds uppvärmning. Det är nu 30 minuter till det ”STORA” doppet. Så länge kan vi inte sitta i bastun. Ut igen och denna gång går vi ner till vattnet ganska lugnt. Samlar oss och rusar i, doppar kroppen och åter igen löpning till bastun.

Klockan är nu 14:57 och doppet är kl. 15:00 Ut ur bastun, ner till stranden och väl där så är vi först på plats vid vattnet. Men snabbt strömmar det till folk från flera bastus och badtunnor. Repet släpps och drygt ett 100-tal människor rusar ut i vattnet. Denna gången, den tredje i ordningen känns det riktigt behagligt att springa i. Vi återsamlas på stranden och går sedan åter till vår bastu där vi avslutar med att värma upp kroppen en kvart innan vi byter om och åker hem.

En riktigt fin start på året som jag sedan kryddade med årets första löprunda.

Må gott alla.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras