Prestationskrav – av vem, för vem?

Rubriken kan lätt täcka in hela livet för många. Prestationskrav, vad är det egentligen och vem bestämmer nivå? Om vi börjar med att analysera ordet prestationskrav så kan vi dela upp det i två delar.

  1. Prestation
  2. Krav

Om vi börjar med det första ordet. Prestation. Vad är en prestation? Det finns inget generellt svar på vad en prestation är egentligen. Jag har skrivit lite om detta tidigare, men det tål att upprepas, många gånger. En prestation är väldigt individuell. Den styrs helt av dina förutsättningar. Något som vi alla oftast har väldigt olika. Det går att jämföra prestationer mellan människor, men endast om de har likvärdiga förutsättningar. T.ex. två elitskidåkares prestationer går att ställa mot varandra då de tränar likvärdigt och har samma mål. Att vinna.

Men för de allra flesta av oss så är det stora skillnader. Det som för en individ kan vara en enorm prestation kan vara en enkel sak för en annan. Allt beroende på förutsättningarna. Jämför t.ex. ett litet barns första steg. Att när man precis lärt sig gå ta sig över en höjdskillnad kan vara en stor prestation men för ett barn som gått lite längre är det en bagatell. En prestation behöver absolut inte vara något stort eller mäktigt att klara av. Det kan räcka med en liten detalj som helt plötsligt fungerar efter att man kämpat länge för att klara det.

Det andra ordet, krav, är betydligt svårare. Att dessutom sätta det i samband med prestation gör att många aldrig kommer framåt så som det önskar. Det ställs krav som kan vara mycket eller omöjliga att nå och då tröttnar man för eller senare. Men vem eller vad bestämmer kraven? Det beror på. Är du elitidrottare är det oftast förbund, förening eller t.o.m. folkets förväntningar som styr kravet. Lever du inte upp till de satta kraven och förväntningarna står mycket på spel och många blir besvikna. Det kan för många vara en oerhörd stress att inte nå upp till kraven med så många ögon på sig.

Men krav kan sättas på andra sätt också. Du kan t.ex. sätta krav på dig själv och här är det ju du som bestämmer. Prestationskrav kan absolut vara bra, men var realistisk mot dig själv. Sätt ett krav som är nåbart. Ett krav som du vet att du kan nå, men som du ändå måste kämpa för att nå. Det blir både lättare och roligare då du när kravet är nått kan sätta ett nytt krav. På så sätt når du ditt krav som kanske är lika högt som du kunde satt från början, men som du troligen hade gett upp för läge sedan då det var satt för högt från start. Små delmål är vägen till det stora målet.

Det som många gånger irriterar mig är när det ställs samma krav på en grupp människor som har olika förutsättningar. T.ex. inom lagsport. Jag har sett tillfällen då man satt samma krav på samtliga spelare i ett fotbollslag med barn. T.ex. ett lag med 10-åriga pojkar. Ledaren har samma krav på alla, ni ska alla kunna både det ena och det andra på planen. Alla har inte medfött bollsinne, alla har inte samma förutsättningar att lyckas med en boll men framförallt i detta laget kan det finnas en 9-åring och en 10-åring. De är båda födda samma år, men den ena i januari och den andra i december. Med tanke på hur man utvecklas i den åldern så gör detta i sig en enorm skillnad i förutsättningar, ställ kraven därefter.

Nu inser jag att detta inlägget börjar bli lite långt så jag tänker avrunda med följande.
Var stolt över din prestation, oavsett hur stor eller liten den är. För dig är det en prestation oavsett vilket. Se även till att sätta kravet i perspektiv med förutsättningen.

Må gott och ha en god fortsättning på julen och ett Gott Nytt 2019.

/Niclas

 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras