Tid, tid, tid

Jag har skrivit om detta ämne tidigare. Just tid, att ha tid med allt man vill och förväntas göra. Jag vill men jag hinner/orkar inte.

Om vi bryter ner det hela i mindre beståndsdelar. Tid är ett ganska stort begrepp. Vad betyder tid för mig? Tid betyder 24 timmar. Varken mer eller mindre. Däremot upprepas dessa 24 timmar om och om igen. Men vi har ”bara” 24 timmar på oss att hinna det vi ska och vill göra.

Vi börjar med vad vi ska eller förväntas göra dagligen. Jag utgår från mig själv.
Man, gift, 47 år och heltidsarbetande med pendling och två stora barn, (14 och 18 år).
Saker som jag förväntas eller ska göra dagligen från måndag till fredag är att arbeta, pendla, laga och äta mat samt sova. Detta är fyra grundstenar i hela paketet. Vi sätter tid på dem.

— Arbeta = 8 timmar
— Pendla = 2 timmar
— Sova = 7 timmar
— Laga och äta mat = 1 timme

Summerar vi detta så blir det 18 timmar. Lägg till en timme i snitt om dagen för lite annat pyssel. T.ex. inköp, tvätt och städning. Då landar vi på 19 timmar. Vad återstår av dygnets 24 timmar då? Jo hela 5 timar. Då jag utgår från min egen situation så har jag 5 timmar i min timbank som jag kan utnyttja till att göra det jag vill göra. Vissa dagar kan det absolut komma in en del andra så kallade måsten också. Men vi kör på 5 timmar nu.

Just denna dag kanske jag har ett program på tv som jag vill se också. Det är en timme långt. Nu är vi nere på 4 ”lediga” timmar. Just i dag vill jag springa ett längre löppass på ca 15 km. Det kommer att ta mig allt mellan 75-90 minuter, lite beroende på vilket tempo jag vill hålla. Låt säga att jag vill ta det lugnt och springer på 90 minuter, lägg till omklädning, nedvarvning och dusch på detta. Högt räknat landar vi på 2 timmar.

Summerar jag ovan så har jag 2 timmar kvar som jag kan slösa bort (Eller umgås med familjen ). Visst vore det härligt om man kunde tillämpa komptid på dygnets timmar. Idag stämplade jag ut 2 timmar tidigare, då har jag 26 timmar att använda i morgon. Vilken känsla.

Vad vill jag säga med detta? Jo, i princip hur mycket du än vrider och vänder på dygnet så har du alltid en stund över till att röra på dig. Jag hör allt för ofta att man inte har tid till fysisk aktivitet p.g.a. man måste göra både det ena och det andra. Ja med rätt planering så hinner du med båda. Min åsikt och svar på det är samma som alltid: Skitsnack. Vill man så hinner man. Allt handlar åter igen om prioriteringar.

Önskar er en fin dag, jag startade min med 8km löpning kl. 04:42 i morse. Jag hade tid då

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras