Paddla kajak

För första gången i mitt liv satte jag mig i en kajak för att testa hur det är. Jag kan redan nu avslöja. Det var riktigt kul att paddla. Lite ovant och vingligt i början men jag kom snabbt underfund med hur det hela fungerade. Att hålla farten uppe gjorde allt mycket lättare. Vi tog oss, jag och min Åse, till min favoritsjö i Sövde/Skåne där vi stämt träff med min bror. Han har två kajaker och det var hans idé alltihop. Han tyckte att vi borde testa att paddla kajak och vi var inte sena att svara ja.

Klockan 13.30 en fredag med högsommarvärme och mitt i semestrarna är det inte så gott om plats vid stranden. Men det finns en liten avskild del bortom en båtbrygga där väldigt få människor badar. Vi den lila strandremsan la vi i kajakerna i vattnet och min bror som är pedagogisk och noggrann gjorde en utförlig och mycket bra teknik och säkerhetsgenomgång innan vi begav oss ut.

Sövdestranden

Efter detta var det så dags att ta sig ner i kajaken. Jo, tjena, min vighet är ungefär likställd med ett järnspett. Instruktionen löd. Ställ dig gränsle över sittbrunnen och sätt dig sedan ner. Där satt jag, fastkilad med båda benen spretandes ut på varsin sida om kajaken. – Nu viker du in benen ett i taget och för ner dem i kajaken. Ehhh, jo, allt går ju att genomföra i alla fall en gång. Till slut så fick jag ändå in båda benen och fick justerat fotstöden.

Jag började lite trevande med paddeln och oj vad det vinglade i sidled. Smått panikslagen över att inte behöva välta så tog jag det mycket försiktigt första biten. Det tar dock inte så lång stund innan man fattar hur man ska röra sig och hur paddeln fungerar i vattnet. Jo, det är ju grunderna. Det finns massor att jobba på i teknikväg, men vi tog oss framåt och bakåt. Svängde, bromsade fart och ökade fart. Men än så länge väldigt strandnära.

När känslan av lite mer kontroll infann sig så gav vi oss ut en lite längre bit från stranden. Jag som är van simmare i den sjön tyckte det var extra kul att faktiskt se lite av omgivningen där jag annars bara simmat tidigare. Man ser så mycket mer från en kajak än vad man gör genom ett par immiga simglasögon.

Lite taggade blev vi och tankarna snurrar lite på om man skulle åka någonstans och hyra sig en kajak för lite längre turer över en dag eller en helg. Oavsett vilket så var det första gången men absolut inte sista gången vi paddlade. Den närmaste tiden får jag dock nöja mig med att simma i sjön och det är inte dåligt det heller.

Må gott

/Niclas

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras